Kolik behandling

Zoneterapi mod kolik. Zoneterapeuter behandler kolik.

Behandling af kolik

Der er ikke nogen garanteret kolik behandling. Nok mest fordi man ikke er helt sikker på hvad der forårsager kolik. Kolik diagnosen gives hvis barnet skriger mere end tre timer om dagen, mere end tre dage om ugen. Jeg tænker at det betyder der kan gemme sig flere forskellige ting under den diagnose. Derfor er man nød til at prøve sig lidt frem.

Lægen

Start altid med at gå til lægen. Der er jo ikke nogen af os almindelige mennesker der kan se på barnet, om det skriger fordi det har endetarmsforsnævring, eller en eller anden alvorlig sygdom. Derfor er det SÅ vigtigt at du får barnet ned til din læge, så det kan blive tjekket.

Lægen tjekker blandt andet barnet for tarmslyng, brok, forsnævring af tarmen, øreproblemer osv. Han kan også spørge ind til amning, søvn og rygning.

Hvis ikke lægen finder et problem han kan løse, så får du sandsynligvis kolik diagnosen med hjem. Måske får du også at vide at der ikke er noget du kan gøre ved det. Giv ikke op. Der er stadig nogle ganske ufarlige ting du kan prøve.

Kost

Der er lavet udenlandske undersøgelser der har vist at 30-50 % af kolik børnene får det bedre, ved at man fjerner komælk og mælkeprodukter.  Det gør man enten ved at ændre den ammende mors kost, eller ved at udskifte flaskebarnets modermælkserstatning. Det undrer mig meget at de fleste danske læger ikke foreslår at man prøver det. Det skader jo ikke at prøve, og den mulige gevinst er stor. Jeg har ladet mig fortælle at svenske læger ofte anbefaler at man udelukker mælk og mælkeprodukter fra kost eller modermælkserstatning.

Udskift d-vitamin

Nogle babyer får ondt i maven af d-vitamin dråberne. Man mener det skyldes at de ikke tåler de olier som dråberne er blandet op i. Læs her hvad jeg mener du bør undgå, og hvad du roligt kan købe: D-vitamin dråber.

Kiropraktor og alternativ behandling

Nogle har held med at få barnet behandlet hos kiropraktor, eller alternativ behandling i form af zoneterapi eller kraniosakralterapi.  Det kommer nok an på hvad kolikken skyldes, hvad der virker.
Der er lavet en Dansk undersøgelse som viste at zoneterapi virkede på halvdelen af de kolik babyer der deltog.

Rygning og pelsdyr

Rygning (og nikotinplastre!) øger risikoen for at barnet får kolik. Ryger moderen mere end 15 cigaretter om dagen under graviditeten, så fordobler det risikoen. Passiv rygning efter fødslen øger også risikoen. I nogle tilfælde stopper kolikken hvis røgen forsvinder. Rygning nedsætter også mælkeproduktionen, og fordobler risikoen for vuggedød.
Pelsdyr/kæledyr kan også udløse kolik. I nogle tilfælde stopper kolikken hvis man sørger for at dyret ikke færdes i sengen.

 Hjælp!

Hvis du er stresset, så start her: Min baby har kolik – Hvad gør jeg? Her finder du 10 punkter der kan hjælpe dig med at overleve kolikken.