Zoneterapi og kolik

Zoneterapi mod kolik. Zoneterapeuter behandler kolik.

Hvad er zoneterapi?

Zoneterapi går ind under alternativ behandling. Det er den mest brugte alternative behandling her i Danmark, og hver fjerde af os har været en tur forbi en zoneterapeut. Zoneterapi er en komplementær behandlingsmetode, og må altså ikke stå alene. Start altid med at gå til lægen.

Teorien går på at hver del af kroppen er forbundet med en reflekszone i fødderne, via meridianer, kredsløb og nervesystem. Zoneterapeuten kan så forbedre funktionen af et område, ved at behandle de rigtige punkter under fødderne. Zoneterapeuten kan som regel mærke på fødderne hvor i kroppen der er problemer, og man vil opleve at de punkter hun finder under fødderne er ømme ved berøring. Zoneterapeuten bruger massage og forskellige tryk på fødderne, til at påvirke organerne, og kroppens helbred og velvære.

Hvordan vælger jeg en zoneterapeut?

Gå efter en registreret alternativ behandler -en såkaldt RAB behandler. Så er du sikker på at behandleren opfylder en række faglige og uddannelsesmæssige krav, som er bestemt af Sundhedsstyrelsen.
Vælg gerne en zoneterapeut der har flere års erfaring med at behandle kolik med zoneterapi, og/eller har taget efteruddannelse i behandling af børn med zoneterapi.

Tilskud til zoneterapi

Behandling hos RAB-zoneterapeuter kan man få tilskud til gennem Sygeforsikring Danmark, og flere andre sygeforsikringer.
Der ydes ikke tilskud fra det offentlige, og du kan ikke få en henvisning ved lægen.

Hvordan foregår en behandling?

Zoneterapeuten spørger ind til problemet, graviditeten, fødslen og måske lidt til hvordan jeres dagligdag med barnet fungerer. Der føres journal, og zoneterapeuten har selvfølgelig tavshedspligt. Der bliver så givet zoneterapi, primært under fødderne. Zoneterapien er en meget blid behandlingsform og de fleste babyer slapper af under behandlingen. Ofte sætter behandlingen så godt gang i fordøjelses systemet at den lille slipper nogle prutter, eller fylder bleen.

Gør zoneterapi ondt?

Zoneterapeuten kan mange gange mærke på fødderne hvor problemerne er, ved at der er spændinger og ømhed. Så det kan godt være lidt ømt der hvor der bliver trykket, men det er ikke slemt. Det er nogle meget blide tryk, der bruges når det er behandling af spædbørn. Det er forskelligt hvordan babyerne reagerer, men langt de fleste slapper af og nyder behandlingen. De bliver veltilpasse og måske lidt søvnige. Jeg har indtryk af at zoneterapeuter generelt gør alt hvad de kan, for at gøre det til en god oplevelse for barnet.

Der er ingen skadelige bivirkninger ved zoneterapi, så der sker ikke noget ved at prøve det.

Virker zoneterapi?

Der er blandede meninger. Rigtig mange oplever bedring efter behandling hos zoneterapeuter, men samtidig så mangler der generelt forskningsprojekter der beviser en effekt. Der er dog lavet en lovende dansk undersøgelse af zoneterapis effekt på kolik. Se nedenstående.

Kolik projektet

I år 2000 blev der udgivet resultater at et dansk videnskabeligt projekt om zoneterapis effekt på kolik hos babyer. Det er interessant læsning af flere grunde. Først og fremmest fordi halvdelen af babyerne skreg mindre efter at have fået zoneterapi.
Læs det her: Zoneterapiens effekt på skrigeture hos spædbørn.
Projektet er lavet i samarbejde med blandt andet 4 zoneteraputer og en speciallæge i børnesygdomme.

Mere om zoneterapi mod kolik

Læs også zoneterapeut Jette Viktor fortæller om behandling af kolik med zoneterapi. Et gæsteblogindlæg på kolikmor, som jeg er meget glad for. Jette Viktor er en af de zoneterapeuter, som lavede føromtalte undersøgelse, af effekten af behandling med zoneterapi på kolik.

Er du zoneterapeut og behandler kolik?

Zoneterapeuter søges, til oversigt over behandlere her på siden. Du skal være certificeret RAB behandler.
Skriv til sabine@kolikmor.dk for mere info.