Sådan hjælper du en kolikfamilie

Her er hvad du kan du kan gøre -og hvad du helst skal undgå-
for at hjælpe en kolikfamilie

 

 1. Besøg som hjælper, ikke som gæst
  Forvent ikke at blive vartet op. Medbring frokost eller kage og lav selv kaffen. Der er hårdt at skulle underholde og servere mad, og det koster energi hver gang nogen kommer for at se den lille. Sørg for at forældrene får mindst lige så meget igen, som det har kostet dem at gøre klar til du kom. De har ikke noget overskud.
 2. Vent med at holde barnet til du bliver spurgt
  Ikke alle nye mødre har lyst til at lade andre holde barnet lige med det samme. Som forælder til et kolikbarn er man ofte særligt beskyttende. Nerverne er tyndslidte, og man ved at hvis barnet ikke bliver holdt/hoppet med/klappet i numsen på den HELT rigtige måde, så skriger det.
 3. Uventet er uønsket
  Lav en aftale før du kommer på besøg. Husk også at være stille når du ankommer. Ingen smækken med bildøren, høj snak, eller kimen med ringklokken. Bank forsigtigt, eller gå lige ind hvis det er aftalt.
 4. Spørg hvad de har brug for
  Ved de det ikke, så foreslå nedenstående.
 5. Fyld fryseren med hjemmelavet mad
  Det er fantastisk ikke at behøve stresse for at få lavet mad. Mor, far og barn har brug for at spise sundt og godt for at klare det maraton de har gang i. Husk at undgå mælkeprodukter, hvis mor ikke spiser mælk mens hun ammer.
 6. Køb ind
  Tilbyd at købe ind, eller hente hvad nu end de har brug for. Ring gerne når du står i butikken alligevel, og spørg hvad de skal have med. Det er nemmere for dig, og nemmere for forældrene at tage imod.
 7. Lav husarbejde
  Fold vasketøj, udryd opvasken eller sving støvsugeren.
  Det hjælper, både fordi du fjerner noget arbejde de ikke har har overskud til, og fordi det er nemmere at overskue situationen, når der ikke er bjerge af ting man ved man burde gøre.
 8. Underhold de ældre børn
  Hvis der er et eller flere ældre børn, så er de temmelig sikkert forsømt lige nu. Tilbyd at tage dem ud af huset (væk fra skrigeriet) og giv dem en dag, eller nogle timer, med opmærksomhed og nærvær. Det hjælper også på mor og fars dårlige samvittighed over ikke at kunne gøre to ting på én gang.
 9. Pas dyrene
  Gå en tur med hunden, skift kattebakken eller mug ud hos undulaten.
 10. Giv viden
  Fortæl dem at der er nogle ting de kan prøve, som måske kan mindske eller fjerne kolik smerterne. Vis dem denne side, og listen over førstehjælp til kolikfamilier.

 

En kolik familie har helt sikkert brug for din hjælp.

Der er forskel på hvor meget kolikbørn græder. Nogle har ondt døgnet rundt, andre skriger typisk hver aften. Under alle omstændigheder, så tærer det enormt på kræfterne, psykisk og fysisk, ikke at kunne hjælpe sit barn når det har ondt. Det kan være svært at nå alle de normale dagligdags ting der også skal gøres (glem ALT om alenetid og afslapning!). Måske er moren tvangsindlagt til at blive hjemme, fordi det er enormt svært og stressende at tage den lille med ud. Toiletbesøg, mad, bad og søvn er noget man svagt husker fra før fødslen. Man er PÅ hele tiden. Barnet har måske konstant behov for mor eller far, og kan ikke bare lægges.
Din hjælp vil være guld værd!